Huiskamertheater @ Rasson – Stampkot

Zondag 26 maart 2017, 16h
in ons loft-appartement in Schaarbeek, Rassonstraat 47

Een muzikale vertelling 

Stampkot

10 euro
8 euro voor artiesten, werkzoekenden,  -18, + 65,  …
Kinderen -12 gratis

Onze living is groot maar kent ook zijn limieten, gelieve je plek te reserveren

Stampkot door Bert De Meerleer (tekst en vertolking) en Steven Libbrecht (sax) onder regie van Bie Borms. ( +- 50 min).

“Stampkot,” een klein zwart boekje van de hand van Oscar Dambre (zelf oud-strijder WO I) uit 1933 met daarin het verhaal van de gebroeders Van Raemdonck uit Temse werd door Bie Borms uit de bibliotheek van haar vader geplukt. Bie liet het boek lezen wetend dat het in Vlaamse klei geschreven – al is geschilderd hier meer op zijn plaats – verhaal zou aanspreken. De tekst werd vervolgens herkauwd en hertaald zonder zijn eigenheid te verliezen. Bie was bereid te regisseren. Het stuk was geboren.

Het is het verhaal van de zesde compagnie die tijdens WO I in de nacht van 25 op 26 maart 1917 – exact 100 jaar geleden – het bevel kreeg een raid uit te voeren op het Stampkot, een olieslagerij aan de Ijzer. Deze bliksemactie had als doel zoveel mogelijk krijgsgevangenen (Duits vlees) te maken om op die manier inlichtingen te bekomen over de vijandelijke posities en troepensterkte.

Ward en Frans Van Raemdonck, twee broers uit Temse, “kozen ervoor om als vrijwilliger” in de loopgraven langs de Ijzeroever de strijd op de flanken te verzorgen.

Beide broers werden symbolen van (broeder)liefde en van de zinloosheid van (oorlogs)geweld onafhankelijk van tijd en plaats.

Bert De Meerleer en Steven Libbrecht leerden elkaar kennen aan de “Akademie van Meise” waar ze beiden een cursus “Creatief Schrijven” volgden bij Luc Frans. Bert heeft in de vele voorbijgevlogen jaren monologen (o.a. Wortel van Glas, , Awater, Stalin) en theaterstukken (o.a. Rachel en de facteur) gebracht onder regie van Bie Borms. In 2016 volgde “Over Vince” naar een boek van Jeff Walter onder regie van Luc Frans.

Steven volgt sinds 2009 sax bij Hans de Jong en gaf een persoonlijke muzikale ondersteuning aan “Over Vince”.

Stampkot is een nieuwe ervaring die ze graag met jullie willen delen op 26 maart 2017.

 

 

 

 

 

One thought on “Huiskamertheater @ Rasson – Stampkot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.