Aline – Een project van Stien Michiels & Kollektief Ofzo

‘Wie is Aline?’ De vraag waarmee het allemaal begon. Ze werd me gesteld na een kort toonmoment, de gemeenschappelijke afsluiter van de cursussen regisseren en acteren in Zinnema eind 2016. Het was een scène van drie minuten, een verlegen vingeroefening waarvoor ik bijna had gepast, ware het niet dat coach An me kordaat de vloer opduwde. ‘Ik sta je niet toe dit los te laten’, zei ze, en met feilloze intuïtie koppelden zij en acteerdocent Pieter mij aan actrice Stefanie.

Het klikte. Ik schreef een Aline in tien zinnen en zij speelde haar metzoveel verve dat het publiek honger kreeg naar meer. ‘Wie is Aline?’ Nog geen half jaar later klopt Stefanie opnieuw bij me aan, met drie van de andere acteurs-cursisten in haar kielzog. Of ik nog steeds goesting had om verder te graven naar Aline. Of ik dat met hen wou doen. Of ik wou schrijven en regisseren. Ja. Ja. Ja en Ja. De lichtjes in mijn ogen spraken boekdelen.

Onder de vlag van SO VERY ORDINARY, het jaarthema van Zinnema,werd een nieuwe Aline geboren. Ze weefde zich een weg doorheen onze gesprekken over mensen die we niet zien staan. Ze nam duizend en één vormen aan, om ons heen en in onszelf. Langzaam maar zeker verschenen de contouren van haar kwetsbare bestaan. Personages zagen het licht, soms griezelig spiegelend, soms ver van ons bed. Ik luisterde en schreef, we speelden en corrigeerden, ik herschreef en bleef schrijven tot ik Aline op mijn schouder voelde tikken. Het is goed zo, zei ze. Tijd om de vloer op te gaan.
Stien Michiels

Tekst & Regie : Stien Michiels
Spel : Katleen Durnez, Eva Koppen, Stefanie Nijs, Thibaut Princen
Video : Hans Stockmans (beelden), Stien Michiels (montage)
Scenografie : Saoud Mama
Licht : met dank aan Marc Cnops & de andere deelnemers aan de cursus Licht in Zinnema
Soundscape : Alec Ilyine, Solange Borges en de andere deelnemers aan de cursus Van Geluid tot Muziek in Zinnema
Techniek : Dries Vandevelde
Publieksontmoeting : in samenwerking met Circles – We have the choice, Jeroen Janss (What we share)
Wij danken : Alexine Vandeweghe, Anne Dehullu, Anouk Vanherf, An Vandevelde en de deelnemers aan de cursus Regie in Zinnema (2016), Bie Borms, Caroline Pepa, de (hoog)gevoelige schrijvers en schrijfcoaches van Saint Gauderic, de voltallige ploeg van Zinnema, Isabelle Cuppens, Jan De Laender, Karen Van Heuckelom, Katrien Vansteen, Katrijn Maelfeyt, Koen, Kristin Verellen, Laura Derweduwe, Lien Annicaert en de deelnemers aan de cursus Spelcoaching in Zinnema (2017), Max, Nele, Olivia Teetaert, Patrick, Petra Meeusen, Pieter Delfosse, Renate Leysen, Sander Coekaerts, Sylvie, Siska Mingneau, Stéphane Brodzki, Ursula Proost, Xavier Pelseneer, Yannick Wouters.
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

ONTMOETINGEN ZONDER MOETEN

We zitten naast elkaar in de theaterzaal. Tussen ons een veiligemuur van… Ja, van wat? Wat als we elkaar zouden ontmoeten. Echt ontmoeten. Zouden we dan anders kijken? Een voorstelling maken over ons (on)vermogen om elkaar echt te zien, betekende voor ons meteen ook de ruimte creëren om precies dat te doen. Vrijblijvend en voor elk wat wils.

Samenkomen in Cirkel. Een bundel boekjes waarin u de kwetsbareander kan zien. Of uzelf. Een postkaartje schrijven waarmee u uitreikt naar iemand. Een intrigerende vraag als begin van een ‘ander’ gesprek. Het kan allemaal en niets moet. Het gaat per slot van rekening over ont-moeten.

BOEKJES

Te verkrijgen na de voorstelling voor de symbolische prijs van 5 euro.De kreuken en barsten van moedige, kwetsbare mensen in de wereld vandaag voor u gebundeld in zes (h)eerlijke boekjes: Koen, Max, Nele, Patrick, Sylvie en Jij. Voorbij labels en etiketten, gewoon mensen.

Een project in samenwerking met CGG Brussel Lila, een psychiatrisch zorgproject binnen het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg dat ondersteuning biedt aan volwassenen met psychiatrische problemen, aan professionele hulpverleners en aan mantelzorgers in die context.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.